Guide: Sådan bliver man skilt

Skilsmisser er aldrig lette. Men det kan gøres enklere og mindre smertefuldt gennem omhyggelig planlægning og forberedelse. Hvis du står overfor en skilsmisse, så kan du læse vores omhyggelige guide i denne artikel. Her vil vi komme omkring de forskellige ting, du skal have gjort, hvis du skal skilles fra din partner. 

I skal først separeres 

Før du og din partner kan blive skilt, så skal i først være separeret i et halvt år. Det betyder, at du skal leve adskilt fra din partner, og at der ikke kan være noget håb om at finde sammen igen. I nogle tilfælde kan du blive skilt med det samme. Det drejer sig særligt om par, der har været utro, været udsat for grov vold eller hvis I har levet adskilt fra hinanden i over to år. Så kan I blive skilt med det samme. Ellers skal I først gennemgå en separation, før I kan blive endeligt skilt. I har ret til at blive separeret, også selvom den ene part ikke er enig i separationen. Du skal dog sørge for at følge op på separationen og bevise, at I reelt er flyttet hvert til sit. Det kan være svært, hvis en af jer ikke ønsker at flytte. I kan være nødt til at tale med en advokat om jeres muligheder i dette tilfælde.

I skal så søge om skilsmisse 

Når I har været separeret i seks måneder (eller to år, hvis I ikke skal igennem separationsprocessen), kan enten du eller din partner søge for en skilsmisse. Det kan du gøre ved at indsende din anmodning om separation eller skilsmisse til Familieretshuset eller Familieretten. Det er også det, man før kaldte Statsforvaltningen. Her vil de gennemgå din sag og vurdere hvorvidt det kan blive berettiget til at give dig skilsmisse. Hvis de godkender din anmodning, sender de dig en skilsmisseattest. Du kan derefter tage dette med til distriktsdomstolen, hvor du indgiver din ansøgning om skilsmisse. Retten vil derefter gennemgå din sag og beslutte, om den vil give dig skilsmisse eller ej. Hvis I begge stadigvæk bor under samme tag, så kan jeres separation og skilsmisse bortfalde. Familieretshuset kan indkalde Jer til vilkårsforhandling, hvor skal du forklare, hvorfor du ønsker at blive skilt fra din partner. Hvis retten finder, at der er grundlag for skilsmisse, vil den give dig skilsmisse.

Find en skilsmisseadvokat, hvis du får problemer

Hvis du har svært ved at blive skilt, eller hvis din partner ikke er enig i skilsmissen, kan det være nødvendigt at søge juridisk bistand. En skilsmisseadvokat kan hjælpe dig med processen med at blive skilt og kan om nødvendigt repræsentere dig i retten. De kan også hjælpe dig med at indgå en aftale med din partner om, hvordan I skal dele jeres aktiver og passiver. På denne måde kan du komme ud af dit ægteskab på den bedst mulige måde, uden det skal skabe større postyr end nødvendigt. Læs mere herom: sådan bliver man skilt.